Exhange Traded Products, ofwel ETP's, kunnen vergeleken worden met beleggingsfondsen. Deze beursgenoteerde beleggingsproducten bestaan uit collecties van verschillende activa en fondsen. U kunt daarbij denken aan aandelen, valuta, grondstoffen, obligaties en cryptocurrencies.
Een ETP volgt deze onderliggende producten om de prestaties van deze producten na te bootsen. Op deze manier bevat een ETP een gespreid portfolio aan activa en effecten die bijvoorbeeld bepaalde indices zoals de S&P 500, sectoren, valuta en cryptocurrencies volgen. Een ETP die de S&P 500 volgt, bijvoorbeeld, bevat alle aandelen van de S&P 500, waarbij de verhouding van de aantallen van ieder aandeel overeenkomt met de waarde van de aandelen binnen deze index. Zo kunt u met de aankoop van slechts één ETP uw portfolio diversifiseren.
De waarde van een ETP is gelijk aan de waarde van de onderliggende producten en kan van dag tot dag variëren. Net als aandelen worden ETP's verhandeld op de beurs en kunt u uw ETP's op elk moment kopen en verkopen via een broker. In tegenstelling tot beleggingsfondsen worden ETP's meestal passief onderhouden, wat deze beleggingsproducten voordeliger maakt en eenvoudig voor beginnende beleggers.
ETP's kunnen dus allerlei verschillende activa en effecten volgen. Hierdoor heeft u geruime keuze uit verscheidene soorten ETP's. ETP's zijn onder te verdelen in ETF's en ETN's.
Exchange Traded Funds, ofwel ETF's, zijn de meest diverse en populaire ETP's. ETF's stellen beleggers in staat gespreide portfolio's op te bouwen, omdat deze beleggingsproducten vaak bestaan uit een diverse samenstelling van verschillende handelsproducten. U kunt hierbij denken aan aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta en crypto. ETF's volgen deze onderliggende producten en zijn meestal gebaseerd op een index, markt of sector. Wanneer u een ETF koopt, legt u een claim op het onderliggende product, welke dus meestal bestaat uit een deel van een markt, sector of index. U kunt uw ETF's verhandelen op de beurs. ETF's zijn door deze diverse mogelijkheden weer onder te verdelen in verschillende soorten ETF's:
Index ETF's zijn populair onder beleggers door de eenvoud en diversificatie die deze ETF's met zich meebrengen. Index ETF's volgen een bepaalde index, zoals de AEX, door alle aandelen in de juiste hoeveelheden uit de betreffende index te verzamelen in de ETF. De prestaties en waarde van de ETF zullen daardoor overeenkomen met de index welke de ETF volgt. Er geldt echter wel een kleine foutmarge, waardoor de waarde van de ETF soms niet helemaal gelijk zal zijn aan die van de onderliggende index.
Valuta ETF's worden ook wel currency ETF's genoemd en volgen één of meer valuta. Een valuta ETF kan dus opgebouwd zijn uit een enkele valuta, zoals de Euro, of meerdere vreemde valuta. Valuta ETF's stellen u in staat de prijsschommelingen van bepaalde valuta te volgen. U kunt ook deze ETF's op de beurs verhandelen middels een broker.
Commodity ETF's volgen een of meer grondstoffen, zoals goud of olie. Het beleggen in grondstoffen is vaak onmogelijk voor particuliere beleggers. Door grondstoffen te volgen in plaats van te investeren in fysieke grondstoffen profiteert u van de voordelen die het beleggen in deze normaliter ontoegankelijke markt met zich meebrengen. Zo is het beleggen in grondstoffen een uitstekende bescherming tegen de gevolgen van inflatie.
Obligatie ETF's zijn ETF's die zijn opgebouwd uit verschillende obligaties. Deze ETF's brengen uiteraard het risico met zich mee dat de initiële investering niet wordt terugbetaald, waardoor de ETF zijn waarde zal verliezen. Maar het voordeel van obligatie ETF's is dat deze ETF's meestal zijn opgebouwd uit meerdere obligaties van verscheidene organisaties, wat het risico verkleint. Deze obligaties zijn meestal afkomstig van overheden, gemeenten en bedrijven. Ook obligatie ETF's kunnen verhandeld worden op de beurs.
Crypto ETF's volgen een of meerdere cryptocurrencies. Deze ETF's bestaan vaak uit een collectie aan cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum. De waarde van de ETF is gelijk aan de waarde van de onderliggende cryptocurrencies en zal van dag tot dag variëren.
De tweede soort ETP's zijn ETN's, ofwel Exchange Traded Notes. Deze ETP's volgen net als ETF's onderliggende activa of effecten. Echter worden ETN's als risicovoller gezien dan ETP's, omdat de onderliggende producten vaak ongedekt zijn. De uitgever van de ETN's hoeft de onderliggende producten niet van tevoren te kopen en hoeft ook geen onderpand te bieden om de waarde van de ETN's te dekken. ETN's worden daardoor soms beschreven als een kruising tussen ETP's en obligaties.
ETN's kunnen op de beurs verhandeld worden tot het einde van de looptijd, waarna de waarde van de ETN in één keer wordt uitbetaald. In tegenstelling tot obligaties vinden er voor het einde van de looptijd dus geen tussentijdse betalingen of rente-uitkeringen plaats. De waarde van ETN's fluctueren in plaats daarvan net als de waarde van aandelen.
Om het risico van ETN's te verkleinen, worden alle ETN's geleverd met een EID of KIID (Key Investor Information Document). Hierin kunt u alle financiële informatie terugvinden over de uitgever van de ETN en over de onderliggende activa.
Naast ETP's kunt u ook onderliggende activa of effecten volgen middels een CFD. CFD's, ofwel Contracts For Difference, zijn gebaseerd op een contract tussen de uitgever van de CFD en de koper van de CFD. Dit contract bepaalt dat de koper een derivaat van een beleggingsproduct nu koopt en weer terugverkoopt aan de uitgever van de CFD aan het einde van de looptijd. Het verschil tussen de opening van het contract en de sluiting van het contract, ook wel de spread tussen de koopprijs en de verkoopprijs, moet na het einde van de looptijd van het contract betaald worden. Wanneer de spread positief is, maakt de belegger winst en wanneer de spread negatief is, maakt de belegger verlies.
CFD's worden gekocht aan de hand van een hefboomwerking. Dit betekent dat u slechts een deel van het koopbedrag hoeft in te leggen om te speculeren op de gehele waarde van het onderliggende product. Dit kan leiden tot hoge winsten tegen relatief lage kosten, maar ook tot hoge verliezen. U kunt met CFD's namelijk meer verliezen dan uw inleg.
Er bestaan dus wezenlijke verschillen tussen ETP's en CFD's. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij:
Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden van ETP's? Dan is het belangrijk dat u een betrouwbare en voordelige broker vindt die aansluit op uw beleggingsdoelen. Wij raden een aantal vertrouwde online brokers aan:
FXFlat is een Duitse broker die in meerdere landen actief is. Door de jaren heen heeft deze broker zich gepositioneerd als een betrouwbare broker met een breed aanbod aan beleggingsproducten. Met één account kunt u beleggen in onder meer aandelen, futures, opties, obligaties, valuta, crypto, ETF's en zelfs CFD's. Bovendien is FXFlat door haar geavanceerde platform aantrekkelijk voor ervaren beleggers.
Ook Scalable Capital is een Duitse broker die al jarenlang actief is in verscheidene landen. Deze broker heeft op het moment meer dan 600.000 klanten en ruim 10 miljard euro aan activa onder haar beheer. Scalable richt zich met name op ETF's en is een aanrader voor zowel beginnende als ervaren beleggers die vooral geïnteresseerd zijn in ETF's. U kunt een gratis account aanmaken waarmee u kosteloos in ruim 750 ETF's kunt beleggen. En met een betaald account heeft u keuze uit nog veel meer ETF's, waaronder crypto ETF's en ETF spaarplannen. Investeren in ETF's is al mogelijk vanaf €1,-.
Ten slotte bent u vast en zeker bekend met BUX ZERO. Deze broker onderscheidt zich met haar voordelige ETF's en focus op crypto ETF's. U handelt al in ETF's tegen een commissie van slechts 0,5%. Dit maakt BUX ZERO een van de meest voordelige ETF brokers. En als u investeert in BUX Tokens, kunt u zelfs commissievrij handelen in ETF's. Het aanbod aan ETF's van BUX ZERO is kleiner dan dat van bijvoorbeeld Scalable, maar deze broker biedt wel de mogelijkheid om te handelen in verscheidene ETF's, alsmede ETF spaarplannen en ETF fracties.